SALA TRABAL

ISABEL TRABAL

(1924 – 2014)
Enginyera industrial

”No crec que hi hagi cap ofici que una dona no pugui exercir”

1924

Naixement

1943

Comença els estudis d’Enginyeria Industrial

1947

Es gradua com a Enginyera Industrial, sent pionera en el camp

1950

Comença a treballar com a Enginyera Industrial

1960

Desenvolupa un projecte industrial important que revoluciona el sector

1991

És guardonada amb la Medalla Francesc Macià de la Generalitat de Catalunya i és escollida presidenta de la Caixa d’Enginyers

2007

Jubilació de la seva carrera professional

2014

Mor deixant una empremta perdurable en el món de l’enginyeria

Isabel Trabal va néixer a Barcelona en una família d’industrials. El seu pare era el propietari de la fàbrica de paper ”La Papelera Española”, i la seva mare era una dona culta i viatgera. Des de ben petita que li agradava molt la ciència i la tecnologia, per tant es va matricular en Enginyeria Industrial dins de la Escuela Técnica Superior de Barcelona. Trabal va ser la única dona de la seva promoció, i va haver de fer front a una gran onada de masclisme sumat a les dificultats de la postguerra.

Al finalitzar els estudis, es va poder proclamar com a primera dona enginyera de Catalunya i segona d’Espanya. Ràpidament es va incorporar a l’equip directiu de la fàbrica del seu pare, on va poder modernitzar els processos productius i millorar les condicions laborals de les persones treballadores.

Posteriorment, es va casar amb un enginyer industrial amb el que hi va tenir 4 fills. Durant el 1981, la fàbrica va haver de tancar per mancances econòmiques, i va ser quan Trabal es va dedicar a impulsar la Caja de Ingenieros; una entitat financera creada per un grup d’enginyers amb el propòsit d’oferir serveis als professionals del sector.

A banda de la seva activitat professional, també va ser una dona molt compromesa amb temàtiques socials i feministes. Va participar en diverses associacions culturals, educatives i solidàries, va ser membre fundadora de l’Institut Català de les Dones i va rebre diversos reconeixements per la seva trajectòria pionera i innovadora.

Finalment, va morir a Barcelona a l’any 2014, a l’edat de 89 anys. El seu record segueix viu com a exemple d’una dona valenta, intel·ligent i generosa.

Desplaça cap amunt