SALA MARIE CURIE

MARIE CURIE

(1867 – 1934)
Física i química

”Una mentida que atribueix a un home el que en realitat era feina d’una dona, té més vides que un gat”

1867

Naixement

1883

Es gradua amb medalla d’or d’una escola secundària a Varsòvia

1891

Es muda a París i es matricula per estudiar Física i Matemàtiques

1894

Obté la seva llicenciatura en Física i Matemàtiques i coneix al seu marit, Pierre Curie

1898

Marie i Pierre anuncien el descobriment de 2 nous elements: el poloni i el radi

1903

Obté el seu doctorat i rep el Premi Nobel de Física per les seves investigacions sobre la radiació

1906

Pierre Curie mor i Marie Curie assumeix la càtedra de Física a la Sorbona (Universitat), sent la primera dona ocupant aquest lloc

1911

Rep el Premi Nobel de Química per el descobriment del poloni i el radi, i per l’aïllament d’aquest últim

1914

Estableix l’Institut Curie a París, dedicat a la investigació sobre la radioactivitat

1914-1918

Durant la Primera Guerra Mundial, desenvolupa unitats mòbils de radiografia per ajudar en el tractament de soldats ferits, conegudes com a ”Little Curies”

1934

Mor a causa d’una anèmia aplàsica, probablement deguda a la seva prolongada exposició a la radiació

Marie Curie va néixer a Varsòvia (Regne de Polònia) a l’any 1867 amb el nom de Maria Salomea Skłodowska. Era la menor de 5 fills. Els seus pares eren professors, i el seu pare impartia classes de matemàtiques i física, disciplines a les que ella va decidir dedicar-se. Va rebre una educació generalista d’escoles locals i algun coneixement científic per part del pare. L’educació universitària no estava disponible per les dones de l’època, per tant va estudiar de manera clandestina a la Universitat de Varsòvia (una xarxa educativa secreta). Més endevant, va seguir a la seva germana gran per estudiar a La Sorbona, una Universitat de París en la que hi va obtenir una llicenciatura en Matemàtiques i una altra en Física. Estudiava pels matins i impartia tutories per les tardes per pagar la seva educació. Allà va conèixer al seu company d’investigació i futur marit, Pierre Curie, tutor de la facultat de Física i Química. Al casar-se, es va canviar el nom a Marie Skłodowska-Curie, preferint conservar el seu cognom en primer lloc en comptes de canviar-lo pel del seu marit.

La parella Curie es va dedicar a la investigació científica. Van anunciar el descobriment de 2 nous elements: el poloni i el radi. Aquest fet va marcar una fita en la història de la física i la química. Més endevant, van ser premiats junt amb Henri Becquerel amb el Premi Nobel de Física gràcies a les seves investigacions sobre la radiació. La vida de Marie Curie va canviar dràsticament quan al 1906 el seu marit va morir en un accident de tràfic. Malgrat la tragèdia, va assumir la càtedra de Física a La Sorbona convertint-se així en la primera dona en ocupar aquell prestigiós lloc. Al 1911, va ser premiada amb el seu segon Premi Nobel, aquest cop en Química. El reconeixement va consolidar el seu estatus com a una de les científiques més importants de la època. Va ser no només la primera dona, sinó la primera persona en rebre 2 Premis Nobel en diferents especialitats. La van nombrar directora de l’Institut de Radi a París en el 1914, i així es va fundar l’Institut Curie.

Durant la Primera Guerra Mundial va aplicar el seu coneixement per ajudar al front, desenvolupant unitats mòbils de radiografia conegudes com a ”Little Curies”, que tractaven als soldats ferits. Al 1921 va viatjar als Estats Units per recaptar fons per la investigació del radi. Això la va permetre continuar amb les seves importants investigacions.

Finalment, va morir a Passy (França) el 4 de juliol de 1934 a causa d’una anèmia aplàsica, probablement deguda a la seva prolongada exposició a la radiació. El seu llegat perdura a través de les seves contribucions científiques i el seu paper com a pionera per a les dones a la ciència. Va ser la primera persona a rebre dos Premis Nobel en diferents camps científics i va deixar una marca inesborrable a la història de la ciència.

Desplaça cap amunt